Je centrale verwarmingsinstallatie is toe aan vervanging van de ketel en je gaat direct vergelijken. Je wilt een hebben die zuinig is, goed geprijsd en je kijkt naar gebruikerservaringen omdat betrouwbaarheid uiteraard belangrijk is. En dan moet jij de keuze maken welke CW waarde je wil…

Wat is CW waarde?

“Comfort Warm water” is wat ze bedoelen met CW waarde. Er zijn 4 klassen waaruit je kunt kiezen. Door gebruik te maken van diverse klassen kun je CV ketels beter met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld hoe energiezuinig ze zijn.

Verschillende klassen passen bij verschillend gebruik. Zo is een CW 3 ketel prima geschikt voor een normale douche. Maar als iemand in huis dan de warme kraan gebruikt sta jij onder de koude douche. Een CW 3 levert niet genoeg warm water om beide tegelijk van voldoende warm water te voorzien. Zodoende is tegenwoordig een CW 4 de standaard.

Wil je 2 warmwaterkranen tegelijk kunnen gebruiken is een CW waarde vanaf 5 de ketel die jij zoekt.

Hoeveel liter warm water hoort bij welke CW waarde?

CW 3 10 liter warm water per minuut Kraan in keuken, douche of bad 40° Celsius
CW 4 13 liter warm water per minuut Tegelijk meerdere kranen beperkt mogelijk 40° Celsius
CW 5 17 liter warm water per minuut Tegelijk meerdere kranen beperkt mogelijk 40° Celsius
CW 6 20 liter warm water per minuut Tegelijk meerdere kranen mogelijk 40° Celsius

CW waarde van je huidige CV ketel bepalen

Als je ontevreden bent over de hoeveelheid warm water die je huidige cv-ketel levert, kun je gaan zoeken naar een met een hogere waarde. Hiervoor is het natuurlijk handig dat je weet wat je  huidige CW waarde is. Dit kun je opzoeken aan de hand van het merk + type ketel, maar je kunt het ook eenvoudig zelf meten.

Pak een emmer waarvan je de inhoud weet of kunt aflezen. Doe vervolgens de warmwaterkraan helemaal open en hou bij hoelang het duurt voordat de emmer vol is.

Duurt het bijvoorbeeld 50 seconden om 10 liter warm water te krijgen, gaat de berekening als volgt:

10 liter / 50 seconden X 60 = 12 liter per minuut. Kijkend naar de tabel heb je hoogstwaarschijnlijk een CW 4 CV-ketel.

Welke CW waarde heb ik nodig voor stortdouche of bad?

Zodra de vraag naar warm water groter is, is een krachtiger ketel vereist. Een normale douche heeft voldoende aan CW 4.

Een stortdouche daarentegen gebruikt meer water en heeft minimaal een CW 5 of CW 6 nodig. Laat je hierover vooraf goed informeren, zodat je niet onder de koude douche staat.

Een bad kun je ook prima vullen met een CW 4, het duurt wel langer dan wanneer je een hogere CW waarde hebt. CW 6 is in staat je bad twee keer zo snel vol te krijgen. En dat zou een belangrijke voorwaarde voor jou kunnen zijn.

Het verband tussen vermogen en CW waarde

Hoe hoger de CW waarde van je CV ketel, hoe hoger ook het vermogen is. Een CW6 ketel levert zo’n 20 liter warm water per minuut zoals we hebben gezien in de voorgaande tabel. Voor het verwarmen van 1 liter water heeft een moderne ketel ongeveer 2.1 kW energie nodig. Snelle rekensom, 20 x 2.1 = 42kW.

We worden steeds bewuster van de impact van energieverbruik op het milieu, en ook bij TSI zijn we daar mee bezig. Wij geloven dat techniek de oplossing is om duurzamer energie te gebruiken en energieverbruik te besparen zonder in te leveren op comfort.

Bij moderne woningen wordt veel gedaan aan bijvoorbeeld isolatie om zo het energieverbruik terug te dringen. De gemiddelde moderne woning heeft hierdoor slechts 6kW nodig om comfortabel verwarmd te worden.

Wanneer je een CW6 ketel hebt van 42kW, is er dus een enorm vermogen onbenut, het grootste gedeelte van de dag. Tegenwoordig kunnen de cv-ketels echter (terug)moduleren, waardoor ze je wel het comfort van veel warm (tap)water leveren (CW 6 in dit specifieke voorbeeld), echter cv-zijdig minder energie leveren en dus veel minder KW’s zullen aanboren.

Voordelen en nadelen van een hoge CW waarde CV ketel

Een ketel met CW5 of CW6 levert het comfort van veel warm water, zoals je wenst wanneer je regelmatig een bad of regendouche wenst. Krachtige stralen en nooit meer last van koud water wanneer je warm verwacht.

Natuurlijk zitten er consequenties aan dit comfort. Zo is de aanschaf waarde van een hoge CW waarde ketel ook hoger, vergelijkbaar met een krachtigere motor in je nieuwe auto. Vaak is de ketel ook groter, dus hou daar rekening mee wanneer je beperkt de ruimte hebt voor installatie.

Een grotere ketel verbruikt weliswaar meer gas, echter door het modulerende vermogen van de cv-ketel valt dit in praktijk alweer reuze mee. Bovendien ligt door de steeds beter (na)geïsoleerde woningen, het benodigde vermogen ook steeds lager.

Eerlijk advies op maat

Laat je dus vooral goed adviseren door een van onze monteurs, zodat je een CW waarde kiest die past bij jouw situatie. Een grotere ketel met hoge CW waarde is niet altijd de beste keuze!

TSI Totaalservice in regio Schijndel

TSI totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.). Wij zijn een klein bedrijf maar groots in het juiste onderhoud van uw cv-installatie. Dus heeft u een vraag of denkt u dat u cv-installatie wel een check up kan gebruiken. Bel ons en plan een afspraak!