Heeft je cv-ketel z’n beste tijd wel gehad?

Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken.

Wat is een goed moment om de cv-ketel te vervangen?

Een goed moment om de cv-ketel te vervangen is voordat hij je letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan. De levensduur is onder meer afhankelijk van gebruik en onderhoud, maar met een beetje geluk hoeft de installatie pas na vijftien jaar vervangen te worden. Door de cv-ketel ieder jaar te laten controleren en schoonmaken, neemt de kans op storingen en grote mankementen af en in de praktijk leidt een goede afstelling vaak tot energiezuiniger stoken.

Vroeger had je nog ‘gewone’ cv-ketels en VR-ketels (verbeterd rendement), maar vandaag de dag zijn het dankzij Europese regelgeving allemaal hoog rendement modellen. Het gasverbruik van een HR-ketel kan wel 25 procent schelen, een kostenbesparing die afhankelijk van je verbruik al gauw kan oplopen tot 300 euro per jaar.

Wat maakt een nieuwe ketel zuiniger in gebruik?

Sinds maart vorig jaar is het wettelijk verplicht om bij vervanging de cv-ketel waterzijdig te laten inregelen. Dat betekent dat alle radiotoren precies de benodigde hoeveelheid warm water krijgen om de ruimte optimaal te verwarmen en de ketel minder hard hoeft te werken. In combinatie met de ook verplichte thermostatische kranen op de radiatoren scheelt dat 10 tot wel 15 procent aan gasverbruik. Als je dat nu combineert met een slimme, modulerende thermostaat, stookt jouw cv-ketel zelfs nog zuiniger. Check of de cv-ketel niet in de comfort- maar in de ECO stand staat. Dan stook je energiezuiniger.

Mijn ketel is nog goed. Kan ik daarmee toch zuiniger stoken?

Bij moderne cv-installaties is de aanvoertemperatuur 80 graden, bij oudere modellen is die nog een graad of 10 warmer. Als je woning goed geïsoleerd is, kun je die temperatuur zelf (of een monteur) best bijstellen naar 70, 60 of soms zelfs 50 graden. Dat kan in gasverbruik zomaar 100 euro per jaar schelen. Check gelijk even of de cv-ketel niet in de comfort- maar in de ECO stand staat. Ook dan stook je energiezuiniger.TSI Totaalservice in regio Schijndel

TSI totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.). Wij zijn een klein bedrijf maar groots in het juiste onderhoud van uw cv-installatie. Dus heeft u een vraag of denkt u dat u cv-installatie wel een check up kan gebruiken. Bel ons en plan een afspraak!