Van het gas af: opties, kosten en subsidies

We hebben het er al een aantal jaar over: ‘We moeten van het gas af’. Minder gasverbruik zorgt namelijk voor minder uitstoot van CO2. Nederland heeft daarom als doel gesteld om in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn. Dit kan natuurlijk nietvoor alle huishoudens tegelijkertijd, maar het wordt stapsgewijs aangepakt. De ambitie is om vanaf 2021 jaarlijks zo’n 30.000 tot 50.000 woningen aardgasvrij te maken. Gemeenten hebben de taak om dit in goede banen te leiden. Als u binnenkort uw CV-ketel moet laten vervangen, kan het dus verstandig zijn om alvast na te denken over gasvrije opties. Ook bij een nieuwbouw huis zal je over energiebesparende maatregelen nadenken. In deze blog leggen we de verschillende opties uit, wat de kosten hiervoor zijn en welke subsidies je wellicht voor aanmerking komt.


Van het gas af: opties, kosten en subsidies

De CV-ketel is aan vervanging toe

Is uw CV-ketel aan vervanging toe door een nieuwe CV-ketel? Dan is het de vraag of het verstandig is om deze te vervangen voor een nieuwe gasgestookte cv-ketel of een duurzamer product zoals een warmtepomp aan te schaffen. Het best kunt u kijken naar een energiezuinigere ketel met hoog rendement. Dan kunt u later altijd nog beslissen om over te stappen op een ander warmtebron. CV-ketels zijn nog steeds populair, voornamelijk omdat het verduurzamen nog relatief duur is. Bekijk dus altijd voor welke subsidies voor verduurzaming u in aanmerking zou komen en bespreek de opties met een expert. Zo voorkomt u dat u later spijt krijgt van de keuze.

U laat een nieuw huis bouwen

Bij het verbouwen van een huidige woning of het bouwen van een nieuwe woning kunt u diverse energiebesparende maatregelen doorvoeren. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp of vloerverwarming mee in de overweging. Hier zijn ook nog eens subsidies voor, en u bespaart direct op de energiekosten vanwege een zuiniger verbruik.

De kosten

De kosten voor het verduurzamen van de woning zijn helaas niet aantrekkelijk voor huiseigenaren. Gelukkig gaan de maatregelen uiteindelijk uw totale woonlasten verlagen. Op den duur kunt u honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Het meeste rendement komt uit duurzame producten, zoals een warmtepomp, in combinatie met een zeer goede isolatie van de woning. Door deze producten verbruikt u minder energie, wat scheelt in de kosten. Plus de belasting op elektriciteit gaat de komende jaren omlaag, waardoor uw energiekosten nog lager worden!

  • De belasting op gas gaat stijgen en daarmee ook uw totale gasrekening
  • De belasting op elektriciteit gaat dalen om dit te compenseren
  • Het kost gemiddeld € 4.000 – € 20.000 om een woning gasvrij te maken
  • De terugverdientijd van de investeringen ligt tussen de zeven en veertien jaar.

Je kunt er ook voor kiezen om deels van het gas te gaan.

Huidige subsidies voor verduurzaming

  • Er zijn subsidies voor warmtepompen, variërend van € 1.100 tot € 2.500
  • Er is een subsidie voor isolatie, die kan oplopen tot € 10.000
  • U kunt gebruik maken van een energielening tot € 25.000,- tegen extra lage rente
  • Verduurzamende verbouwingskosten kunt u meefinancieren in de hypotheek.

Het kan voor u dus zeker interessant zijn om duurzame producten in combinatie met deze subsidies aan te schaffen. Zo maakt u uw woning steeds energiezuiniger.

Van het gas af: is dat realistisch?

Vanuit de overheid zijn er veel plannen om huishoudens van het gas af te krijgen. Dit is echter nog niet zo eenvoudig. Uit onderzoek blijkt dat wanneer huishoudens van het gas afstappen, het elektriciteitsnet vijf keer meer moet verwerken dan dat het momenteel aankan. Het hoogspanningsnet komt dan onder hoge spanning te staan. Dit lijkt voor nu dan ook nog geen optie. Plus het aanleggen van nieuwe elektriciteitsnetten is een enorme investering, met uitstoot van aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen. Daarnaast is de CO2 uitstoot van huishoudens ongeveer 21,7% van het totaal. Ook bedrijven moeten aan het werk om hun steentje bij te dragen.

Er is dus nog een hele weg te gaan. Maar nadenken over wat voor u de beste oplossing zou zijn is al erg belangrijk. Bespreek uw situatie met een adviseur om de beste oplossing te vinden. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.


Bent u benieuwd wat voor u de beste optie is?

Neem contact op met een van onze monteurs en we plannen graag voor u een vrijblijvende afspraak in. TSI totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.). Wij zijn een klein bedrijf maar groots in het juiste onderhoud van uw cv-installatie.