Uw huis koel zonder airco

Bent u klaar voor de volgende hittegolf? De laatste jaren krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met (extreem) hoge temperaturen. In 2019 liep de temperatuur zelfs voor het eerst in de geschiedenis boven de 40 graden. Vroeger waren we enkel bezig om ons huis in de winter verwarmd te krijgen. De laatste jaren zien we juist steeds meer mensen maatregelen nemen om het in de zomer koel binnen te krijgen of te houden. Wat kunnen we doen om ons huis koel te houden? Een airco is een uitstekende manier maar vraagt ook om een grote investering. Zijn er ook andere manieren om de zomer een beetje aangenaam door te brengen? In dit blog lichten we een aantal andere mogelijkheden of maatregelen toe om de warmte buiten te houden.

Het huis koel zonder airco

De warmte buiten houden

Het allerbelangrijkste om het binnen koel te houden is ervoor zorgen dat de warmte buiten blijft. Dat klinkt natuurlijk heel simpel maar op warme dagen is dit een hele uitdaging. Alle verkoelende maatregelen die u kunt nemen zorgen hiervoor. Hieronder lichten we ze toe. Van kleine, makkelijk uitvoerbare tips tot stevige maatregelen die om een investering vragen.

Verkoeling zoeken bij een ventilator

Eigenlijk verandert een ventilator niets aan de temperatuur in een kamer. Het enige wat een ventilator doet is de lucht verplaatsen. Toch geeft een ventilator ons verkoeling, hoe kan dat? U kunt het vergelijken met een verkoelend briesje op een warme dag wanneer u buiten zit. De temperatuur blijft hetzelfde maar toch werkt dit verkoelend. Een ventilator werkt eigenlijk hetzelfde. De luchtverplaatsing zorgt ervoor dat zweet op onze huid sneller verdampt. Voor verdamping is warmte nodig en deze wordt onttrokken uit ons lichaam. Het gevolg is dat we (een klein beetje) afkoelen. U kunt ook een fles ijskoud water voor de ventilator zetten. Hierdoor verplaatst de ventilator koudere lucht waardoor dit effect nog sterker zal zijn. Een ventilator werkt op elektriciteit en daardoor niet heel duurzaam, zeker als u deze de hele dag laat draaien. In vergelijking met een (mobiele) airco is het stroomverbruik echter te verwaarlozen.

Goede isolatie voor koelte

Bij isolatie denken de meeste mensen al snel aan maatregelen die u treft om in de winter warmer te zitten en minder te hoeven stoken. Isolatie is echter net zo belangrijk in de zomer om het juist het huis koel te houden. Dakisolatie en goed geïsoleerde buitenmuren zorgen ervoor dat het huis van buitenaf minder snel opwarmt. Daarnaast kunt u overdag de gordijnen gesloten houden en de zonwering omlaag laten (binnen en buiten). Ook deuren en ramen zoveel mogelijk dichthouden om de warmte buiten te laten. Sluit niet alles af, de luchtkwaliteit moet namelijk, vooral in de zomer, op peil blijven. Houd de ventilatieroosters dan ook altijd op. Zodra het ’s avonds kouder is dan binnen in huis, of wanneer de zon onder is, is het lekker om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten zodat alles door kan waaien.

Mechanische ventilatie en warme-terugwinning

Heeft u in uw huis een systeem voor mechanische ventilatie? Deze kunt u tijdens een heel warme periode uit schakelen overdag. Doe dit alleen wanneer er niemand thuis is. Vergeet dus vooral niet om deze weer aan te zetten zodra er iemand thuis komt. Veel systemen voor gebalanceerde ventilatie hebben een functie die speciaal bedoeld is voor zomernacht-ventilatie. Deze functie kunt u gebruiken. Heeft u een warmte-terugwininstallatie (WTW)? Dan kunt u deze instellen dat de ‘by-pass’ wordt ingeschakeld. Deze zorgt ervoor dat tijdens warme nachten de ‘koele’ buitenlucht naar binnen blaast.

Een warmtepomp kan ook koelen

Is uw cv-ketel aan vervanging toe, dan is dat hét moment om eens serieus te bekijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Dat kost u namelijk behoorlijk wat minder aardgas en dus kosten. Van veel warmtepompen kunt u óók in de zomer plezier hebben. Als de warmtepomp is aangesloten op een afgiftesysteem met vloerverwarming of geschikte convectoren, kunt u daar op warme dagen koel water doorheen laten stromen. Dat brengt de temperatuur in huis al gauw met een paar graden naar beneden. ‘Gewone’ radiatoren zijn ongeschikt voor het koelen van een woning. Zulke radiatoren zijn niet goed in staat om de koude over te dragen naar de lucht.

Een airco blijft de meest effectieve methode

Zoals in dit blog uitgelegd zijn er vele manieren om voor wat verkoeling in huis te zorgen. De meest effectieve manier om het in huis de hele zomer koel te houden blijft toch airconditioning. Een airco is een apparaat dat warmte van binnen naar buiten transporteert. De airco zuigt lucht aan en koelt die lucht vervolgens af. De binnen unit en de buitenunit werken samen om de gekoelde lucht weer de woonkamer, de werkkamer of de slaapkamer in te blazen. Met een airco brengt u de temperatuur in een vertrek snel omlaag. Het aanschaffen van airconditioning vraagt om een grotere investering dan bijvoorbeeld een ventilator, maar u merkt wel aanzienlijk verschil in comfort.

De juiste keuze voor uw huis

Wilt u ook dat het aankomende zomer heerlijk koel blijft in uw huis? Laat een expert meekijken naar uw situatie voor de beste en meest rendabele oplossing. TSI Totaalservice is gevestigd in regio Schijndel, Noord-Brabant en is specialist in CV-ketels, warmtepompen, (mechanische) ventilatie én airco’s. Neem contact op met ons voor de mogelijkheden. We helpen u graag!



Persoonlijk advies voor het koelen van uw woning?

TSI Totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.). Wij zijn een klein bedrijf maar groots in het juiste onderhoud van uw airco. Dus heeft u een vraag of denkt u dat u airco wel een check up kan gebruiken. Bel ons en plan een afspraak!