Koolmonoxide (CO) vergiftiging voorkomen door CV-ketel onderhoud

“Volgens de Federatie Veilig Nederland hebben slechts 2% van alle huishoudens een koolmonoxidemelder.” Dat is schrikbarend weinig. Als u geen koolmonoxidemelder in huis heeft, zorg dan te allen tijde dat uw CV-ketel goed onderhouden is, dit kan koolmonoxide vergiftiging voorkomen.

Wat is koolmonoxide en waarom is het zo gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Vergiftiging voorkomen

Het aantal vergiftigingen door koolmonoxide blijft de laatste jaren stijgen. Jaarlijks overlijden gemiddeld 11 mensen door een koolmonoxidevergiftiging, 150 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en honderden worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden CV-ketel, open geiser of gaskachel én te weinig ventilatie of een gebrek aan rookgas/luchttoevoer.

Onderhoud CV-ketel

Door uw CV-ketel periodiek te laten inspecteren en onderhouden door een erkende installatiemonteur, kunt u het risico op een koolmonoxide lek aanzienlijk verkleinen. Bij periodiek onderhoud kijken we naar een veilige werking, meten we diverse waarden en reinigen we het toestel. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor onderhoud voor uw CV-ketel installatie.

Melder plaatsen

Doorgaans wordt het advies gegeven om de CO-melder op ongeveer 1,5 meter hoogte in de kamer op te hangen. Staat er een gastoestel in de ruimte? Plaats de koolmonoxidemelder dan aan het plafond. In de slaapkamer kunt u de melder ter hoogte van het nachtkastje ophangen. Plaats de melder altijd op de aanbevolen plek die de voorschriften van de melder aangeeft.

Plaats hier nooit de CO-melder
– Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
– Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Welke melder raden wij aan?

De Retwist CO-switch is de enige plug-and-play koolmonoxidemelder die bij detectie van koolmonoxide direct de CV-ketel uitschakelt. Tegelijkertijd waarschuwt het alarmsysteem iedereen in huis door middel van licht- en geluidsignalen.

De melder is eenvoudig te plaatsen in de stookruimte en wordt gevoed vanuit het stopcontact; een batterij is dus niet nodig. Zo loopt u nooit het risico dat de batterijen leeg zijn of niet op tijd vervangen worden.

Hulp nodig bij CV-ketel onderhoud?

Koolmonoxide vergiftiging voorkomen door CV-ketel onderhoud? De erkende installateurs en monteurs van TSI Totaalservice staan voor u klaar!

TSI Totaalservice in regio Schijndel

TSI Totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.). Wij zijn een klein bedrijf, maar groots in het juiste onderhoud van uw cv-ketel. Dus heeft u een vraag of denkt u dat u cv-ketel wel een check up kan gebruiken? Bel ons en plan een afspraak!