Een raar geluid in de cv-ketel?

Een cv-ketel hoort u vaak niet omdat hij in een ruimte hangt waar u niet vaak bent. Maar cv-ketels maken wel degelijk geluid. Sommige geluiden horen bij een cv-ketel die in gebruik is, echter zijn er ook geluiden waarbij u wel wordt geadviseerd om contact op te nemen met een installateur. Abnormale geluiden die een cv-ketel kan maken zijn:

Een tikkend geluid

Een tikkend geluid hoort u vaak door het hele huis en dan met name bij de radiatoren. Dit kan komen doordat de leidingen onjuist zijn geïnstalleerd of door slijtage aan de rubbers van het ophangsysteem van de leidingen. Ook kan een teveel aan lucht in de leidingen en radiatoren een tikkend geluid veroorzaken. Ontlucht dan de radiatoren met de ontluchtingssleutel.

CV-ketel knalt tijdens het opstarten

Een knallend geluid uit de cv-ketel wanneer deze opstart, kan duiden op defecte ontsteekpen of ontsteekkabel. Hierdoor is de vonk onvoldoende en kan de cv-ketel niet goed opstarten. Ook kan het zo zijn dat er onvoldoende lucht bij het ontstekingsproces komt waardoor er een knal ontstaat. Neem bij en knallend geluid contact op met een van onze monteurs.

Een brommend geluid bij de cv-ketel

Een nieuwe cv-ketel die een brommend geluid maakt kan op een verkeerde plek in huis geïnstalleerd zijn. Zo kunnen houten muren zorgen voor trillingen die een brommend geluid door de hele woning kan veroorzaken. Een andere oorzaak kan een defecte pakking zijn van een water-, lucht- of gasafdichting. Deze pakkingen zorgen voor de juiste gas-luchtverhouding in de ketel. Wanneer deze verhouding verstoord wordt kan er een brommend geluid ontstaan. Vaak is dit het gevolg van slecht onderhoud aan de cv-ketel.

De cv-ketel maakt een fluitend geluid

Een fluitend geluid in de cv-ketel duidt vaak op een verstopte warmtewisselaar. De cv-ketel werkt dan nog wel, maar het opgewarmde water stroomt niet goed meer door. Het water kan hierdoor aan de kook raken waardoor er een fluitketel ontstaat. Er zijn chemicaliën verkrijgbaar die dit probleem kunnen oplossen, maar deze tasten vaak ook andere onderdelen van de ketel aan. Wij adviseren dus om uw warmtewisselaar te laten vervangen, of -indien mogelijk- goed schoon te laten maken. Door jaarlijks onderhoud aan de cv-ketel kan dit probleem voorkomen worden.

CV-ketels

Hulp nodig?

Bij TSI Totaalservice staat kwaliteit en veiligheid bovenaan. Met u, onze klant, als middelpunt voor service en kwaliteit!