Heeft u een veilige rookgasafvoer?

Onze monteur Danny is dagelijks op pad om het jaarlijks onderhoud uit te voeren bij de cv-ketels van onze bestaande maar ook nieuwe klanten. Ooit komt hij zeer onveilige situaties tegen, bijvoorbeeld zoals op de foto’s onderaan dit blogartikel. Op deze foto’s gaat het om gevallen met gevaarlijke rook gas afvoeren. Lekkende rookgasafvoeren of verkeerd aangesloten installaties kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. In sommige gevallen tot koolmonoxidevergifitiging. Koolmonoxide is extreem gevaarlijk voor onze gezondheid. In dit blog leggen we het belang van een veilige rookgasafvoer verder uit.

Wat is een rookgasafvoer?

Tijdens het verbrandingsproces van een CV-ketel voor verwarming en/of warm water komen rookgassen vrij. Deze gassen moeten naar buiten. Dit gebeurt via het rookgasafvoerkanaal. Deze zorgt ervoor dat de gassen op een veilige manier naar buiten worden getransporteerd.

Wat is er gevaarlijk aan een rookgasafvoer?

De rookgassen die vrijkomen in de CV-ketel kunnen schadelijk zijn. Voor zowel woningen als kantoren en bedrijfspanden is het dus erg belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer middels een veilig rookgasafvoer systeem. Bij een veilig systeem kunnen de gassen niet de woonkamer of gebouwen binnenkomen. Met name koolmonoxide is een hele gevaarlijke rookgas die voor koolmonoxidevergiftiging kan zorgen bij de personen die aanwezig zijn in de woning of gebouw.

Nieuwe rookgasafvoer bij nieuwe ketel

Een CV-ketel heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. Ditzelfde geldt voor de rookgasafvoer. Wij vervangen dan ook altijd om ook de rookgas afvoer te vervangen wanneer u uw CV-ketel laat vervangen. Een gekwalificeerde monteur of installateur zal dit dan ook altijd met u bespreken.

Sinds 2012 gelden er nieuwe regels voor het plaatsen van de afvoer, om gevaarlijke situaties nog meer te kunnen voorkomen. Deze regels zijn vastgelegd door de ROGAFA (de vereniging van Nederlandse fabrikanten van rookafvoeren) en het plaatsen wordt nu gedaan via het principe ‘het nieuwe beugelen‘. Onze monteurs werken uitsluitend via deze regels en voorschriften en beschikken over de juiste kwalificaties om uw woning, appartementencomplex of bedrijfsruimte van de juiste installaties te voorzien.


Heeft u vragen of twijfels rondom uw installatie en veiligheid van de rookgasafvoer? We staan graag voor u klaar. TSI Totaalservice is gevestigd in Schijndel, Noord-Brabant en biedt onder andere CV-ketel onderhoud waarbij we uw installatie checken op alle veiligheidsnormen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Heeft u vragen over de rookgas afvoer van u ketel?

TSI Totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.). Wij zijn een klein bedrijf maar groots in het juiste onderhoud van uw cv-installatie. Dus heeft u een vraag of denkt u dat u CV-installatie wel een check up kan gebruiken. Bel ons en plan een afspraak!