Waarom moet ik mijn mechanische ventilatie laten reinigen?

Heeft u mechanische ventilatie in uw woning of gebouw? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te laten onderhouden en reinigen. Dankzij de ervaring en vakmanschap van gespecialiseerde monteurs kunt u vertrouwen op een goed werkende installatie en gezonde lucht in uw woning. Waarom is reiniging van het ventilatie systeem zo belangrijk? En hoe vaak moet u onderhoud laten uitvoeren? Dat leggen we u graag uit!

Waarom is het schoonmaken van uw mechanische ventilatie zo belangrijk?

Het is belangrijk om uw mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen, omdat uw ventilatiekanalen anders een verzamelplek worden voor stof, bacteriën, vocht en ongedierte. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis en de werking van uw systeem.

Bij een onderhoudsbeurt worden alle luchtkanalen gereinigd. Ook de ventilatie box en ventielen worden volledig schoongemaakt en nagelopen. Daarnaast wordt de afzuigcapaciteit getest en wordt het systeem optimaal afgesteld. Hierdoor kunt u rekenen op een uitstekend functionerend ventilatiesysteem.

  • Minder kans op schimmel en vocht

  • Vermindering van luchtwegklachten

  • Altijd schone, gezonde lucht in huis

  • Afname energieverbruik en lawaai

Gezonde luchtvochtigheid in huis door mechanische installatie

Goed werkende mechanische ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Een goed werkend systeem helpt een gezonde luchtvochtigheid te creëren in huis, wat klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en allergieën voorkomt.

Hoe vaak moet u uw mechanische ventilatie reinigen?

Wij adviseren om eens in de zes jaar uw complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan bent u verzekerd een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht in huis. Laat daarnaast ieder jaar de ventilatie box reinigen. Wanneer u hiervoor een service en onderhoud abonnement afsluit bij TSI Totaalservice, heeft u er zelf geen omkijken naar.

Mechanische ventilatie of WTW?

Er zijn twee vormen van mechanische ventilatie. Een mechanische ventilatie (MV) zuigt alleen vervuilde lucht af. Het andere systeem zuigt niet alleen lucht af, maar blaast ook schone, verwarmde lucht uw woning in. Dit systeem is een WTW of balans ventilatiesysteem. Om erachter te komen welke van de twee types ventilatie u heeft, kunt u kijken naar het volgende:

  • De grootte van de ventilatie box. Deze box (de motor van het systeem) staat meestal in dezelfde ruimte als de CV-ketel. Is de box de grootte van grofweg een wasmachine? Dan heeft u een WTW. Is de box ongeveer zo groot als een computerbeeldscherm? Dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem.
  • Ook kunt u kijken naar de ventielen in het plafond of in de muur. Zitten deze enkel in de keuken, wc en/of badkamer, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem. Zitten er op meer plekken ventielen en/of roosters, dan heeft u WTW ventilatie.

mechanische ventilatie box

Mechanische ventilatie (MV)


wtw ventilatie box

WTW ventilatie systeem

Gratis advies op maat?

Graag meer informatie over het reinigen of plaatsen van een ventilatie systeem? Neem dan nu contact met ons op en ontvang gratis een vrijblijvende offerte op maat! TSI totaalservice is gevestigd in Schijndel en we zijn werkzaam in de gehele regio. Wij leveren onze service in een regio van +/- 15 km. (Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Veghel, Nijnsel, Vught, etc.).